Blog

cexpert
1 iunie 2017
promovare online Niciun comentariu

“Angajez expert IT bun la toate” – un paradox in IMM-uri

Niste prieteni de familie m-au intrebat cu ceva timp in urma daca stiu un expert IT pe care sa il recomand sa il angajeze la firma lor de produse naturiste. Pentru ca lucrez si eu in domeniu, am cerut detalii pe ce post au nevoie.
– Pai, nu stiu, mi-au raspuns ei. In primul rand sa stie programare web. Noi am deschis un magazin online si vrem ca acest expert IT sa poata sa il administreze, sa introduca noi produse, sa preia comenzile, sa se asigure ca sunt stocuri. Apoi ne dorim sa stie si engleza cat de cat pentru ca multe cataloage pe care le primim sunt in engleza si descrierile produselor trebuiesc traduse. Inca ceva ce avem nevoie e sa fie bun si la optimizare SEO, adica sa poata puna cuvinte cheie, descrieri SEO si sa faca si cate 2-3 articole pe luna optimizate pentru blogul magazinului. Poate cateodata sa ne ajute si cu grafica la niste pliante de prezentare…
Probabil ca ma uitam putin ciudat la ei, asa ca au simtit nevoia sa imi dea ceva mai multe explicatii:
– Noi cautam acum sa angajam pe cineva cu norma intreaga. Am avut o fata cu 4h/zi si nu facea fata la volumul de munca. Apoi am angajat un baiat tot la 4 ore si era bun pe site dar cu traducerile si articolele mergea tare prost. Ne gandim ca un expert IT bun, la 8h, poate ar reusi sa faca totul.
Acesta este doar un exemplu dar in realitate se intalnesc multe situatii identice. Un paradox in IMM-urile romanesti este ca se fac angajari la 8h/zi pe un post, desi nevoia este de 3-4 oameni cu abilitati diferite, la un volum de munca de 1-2h/ zi. Atunci incepe stresul si pentru angajat si pentru angajator. Asteptarile sefilor pot fi multe mai ales daca din perspectiva lor web design, grafica, optimizare SEO, scriere de articole, traduceri si altele multe par inrudite. Angajatul la unele va fi poate bun, la altele va lasa de dorit. Este adevarat ca exista si cate un expert IT care este specializat pe mai multe domenii, dar cu siguranta nu toti. Iar cei care sunt multi-calificati vor prefera probabil sa lucreze pe o platforma freelance nu intr-o firma full-time, cu program flexibil si proiecte diverse care sa le stimuleze creativitate si sa le imbunatateasca performantele.

Ce este atunci de facut cand ai dat gres cu un expert IT angajat?

Cauti altul, in speranta ca va sti sa faca mai multe, ca nu te va dezamagi si de data asta, la fel ca prietenii despre care va spuneam mai sus? Cu siguranta nu! O solutie mai simpla este sa angajezi freelanceri de pe o platforma freelance online pentru diferite task-uri din firma si vei fi surprins sa ai rezultate de calitate superioara si sa faci si economie de bani. Un articol scris de catre o un specialist care scrie zeci de articole pe saptamana, care practic traieste din asta, va fi net superior celui scris de un incepator. La fel si pentru o traducere si alte slujbe.
In plus este o procedura foarte simpla: te inscrii pe o platforma freelance si postezi detalii despre proiect. De exemplu: “Caut traducator engleza-romana pentru traducere 50 de pagini de catalog de produse naturiste”. Poti fixa si un pret care se mai poate negocia dupa. Numai in cateva minute vei primi zeci de oferte de la profesionisti. Te uiti pe profilurile lor si alegi ce ai nevoie. Si in cateva zile slujba ta poate fi gata fara cautari asidue, interviuri, ori nesiguranta ca ai ales din nou pe cine nu trebuie si dupa 1-2 luni trebuie sa o iei de la capat. Iti place cum si-a facut treaba? Il poti coopta si pentru alte proiecte.

Adopta o solutie actuala pentru probleme actuale! Alege acum un freelancer ca specialist IT!

comentariu