Angajeaza un freelancer- solutia pentru criza de specialisti IT din Romania
În ultimii ani, marile editoriale și publicațiile online vuiesc prezentând o realitate din ce în ce mai dureroasă la noi în țară- ne confruntăm cu o criză acută de personal în mai multe domenii.
Printre industriile în care se duce mare lipsă de personal, este cea a Tehnologiei Informației (IT), în ciuda faptului că suntem una dintre țările fruntașe în lume la pregatirea de specialiști în acest domeniu. Iată numai câteva dintre titluri: Cererea de programatori sparge toate recordurile: 3.000 de euro dacă recomanzi un IT-ist bun; Romania are nevoie de 50.000 de specialisti IT, altfel va pierde sume importante; Criza de personal din Romania se va acutiza in viitor, cu mai putini angajati si mai slab pregatiti; ANIS:România are nevoie de 300.000 de specialişti IT până în anul 2020, în creştere cu 150% faţă de nivel actual și multe altele de acest gen. Unele articole se concentrează pe cauzele fenomenului care ar fi migrația românilor, atracția specialiștilor IT pe alte piețe ori salariile mici de la noi în comparație cu ce li se oferă în altă parte. Altele prezintă soluțiile ingenioase găsite de unele firme: compania de dezvoltare software Gentlab din Bucureşti a deschis o filială în Onești la care angajează elevi de liceu part-time, studiului AIMS Salary Map IT 2016 prezintă cazurile a mai multe firme mari care oferă recempense importante angajaților lor care recomandă spre angajare noi specialiști IT(freelancer).
La această criză mai există însă o soluție din ce în ce mai apreciată și la noi: angajarea de freelanceri și plata specialiștilor project based. Nu avem foarte multe platforme de freelancing în România dar și acest segment este în plină dezvoltare. www.caut-expert.ro este un exemplu de platformă online care pune împreună numeroși experți și angajatori.
Avantajele alegerii unui specialist freelancer:
Flexibilitate– mulți specialiști IT de astăzi preferă un program și un mod de lucru flexibile. Îi puteți întâlni mai degrabă într-un parc pe bancă sau într-un Caffe cu laptopul pe brațe, decât îngropați într-un birou. Vor lucra cu drag și spor la lumina unei veioze până dimineața în contrast cu stresul unor 8 ore fixe. Vor prefera să ia mai multe proiecte, la
mai mulți angajatori diferiți, mărindu-și veniturile și dezvoltându-și talentele și imaginația decât să se plictisească cu un singur tip de sarcină.
Faci economie – imaginați-vă costurile pentru un angajat permanent IT. Înafară de salarii, taxe, concedii și alte bonificații și stimulente, el ocupă un loc fizic în companie: are nevoie de birou, echipamente, utilități, consumabile etc. Când plătiți un freelancer vă costă doar onorariul stabilit, nimic mai mult.
Mai multe posibilități de alegere și servicii de calitate superioară– când plătești de exemplu un web designer angajat al tău va face pagina respectivă în stilul lui și pe următoarea tot în al lui și așa mai departe. Dacă doar pui un mic anunț pe o platformă de freelanceri că dorești un specialist în web design, vei primi în câteva minute zeci de oferte, cu nenumărate stiluri și talente de unde vei putea să alegi ceea ce ți se pare mai bun și mai potrivit pentru proiectul tău. La fel dacă dorești un logo, un set de articole, scrierea unui program etc. Poți cere chiar probe de produs și vei obține rezultate mult mai bune având de unde să alegi.
Sursă continuă de specialiști – dacă în proiectul tău intervin sarcini specifice pentru care nu ai încă un specialist IT, nu se merită să pierzi timp și resurse prețioase încercând să cauți și să angajezi unul. O platformă freelancing îți oferă ceea ce ai nevoie. Doar cu niște clicuri poți găsi zeci sau sute de profiluri ale unor experți și selectezi ceea ce ai nevoie. Sau dacă ai și mai puțin timp, soluția este să postezi detaliile proiectului la cautări de specialiști și cu siguranță vei fi contactat de multe persoane.
Soluție în situații de criză– uneori se întâmplă și lucruri neprevăzute, încercări care merg prost și angajații tăi pot intra în impas iar datele limită nu vor aștepta. Ori poate un specialist se îmbolnăvește sau demisionează chiar în toiul unui proiect important. Externalizarea anumitor task-uri și plătirea unor freelanceri pentru a le realiza poate fi singura soluție a crizei tale.
Așadar la orice problemă există o rezolvare. A fi flexibil și a renunța la metodele tradiționale de angajare nu îți poate aduce decât avantaje. Numeroase firme importante IT din lume au mai mult de jumătate dinre angajați freelanceri. Învață de la cei mai buni, fii în ton cu vremurile și vei avea numai de câștigat!
Echipa caut_expert.ro
Bianca
Buna seara,
As dori sa stiu cum ne platim taxele daca decidem sa lucram in regim freelance? Si ma refer in special la cei care sunt la incep….pfa nu este deloc convenabil pentru un incepator, avand in vedere ca trebuie sa platesti o taxa luna de luna plus impozitul pe venit.
Ilie
SRL-ul este de preferat in aceste situatii (3% din cifra de afaceri se plateste cu titlu de impozit pe venit). Banii din firma se scot pe baza de cheltuieli (combustibil, deplasari, etc.) sau dividende (dar acolo se mai plateste 5%).